sobota, 23 września 2017

Kokosanki

Kokosanki- ciasteczka kokosowe




Składniki:
200g wiórków kokosowych
4-6 białek jaj
120 g cukru
50-60g masła
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Masło rozpuścić razem z około 80 g cukru,
dodać wiórki, wymieszać, wystudzić.
Białka z odrobiną soli ubijać na sztywną masę, pod koniec ubijania wsypać resztę cukru i mąkę ziemniaczaną.

Do masy kokosowej dodać pół piany i wymieszać, potem dodać resztę piany.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i formować łyżeczką małe ciasteczka. Zostawić odstęp.
Piec w temp. 180 st. przez ok 15 min na delikatny złoty kolor.

Najlepiej robić kokosanki po zrobieniu faworków. Zostają niewykorzystane białka jaj.
Ilość białek jest w sumie obojętna i tak i tak jest dobrze.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz