"Kiełbaski":
500g mięsa mielonego
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka czubata majeranku
1/3 szklanki zimnej wody
można dać czosnek 1-2 ząbki (ale musi być przeciśnięty przez praskę lub rozarty), czosnek będzie też w wywarze, więc można pominąć tutaj.
Wywar:
na którym będzie parzone mięso :
1-1,5 l wody
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 łyżka soli
Na koniec gotowania, jak kiełbaska już będzie dobra ok 2 łyżki octu
i Śmietana ok. 100ml (najlepiej słodka, ale kwaśna też się nadaje)
Wykonanie:
"Kiełbaski" :
Mięso doprawić i dobrze wymieszać, aż na ściankach miski pojawi się tłuszczyk (ok 5 min).
Uformować małe wałeczki i wrzucać na wrzący wywar (wyszło mi 8 sztuk).
Wywar:
Do garnka wlac ok 1-1,5l wody, wrzucić przyprawy (oprócz octu i śmietany) , doprowadzić do wrzenia. Na wrzącą wodę wrzucać kiełbaski. Jak zacznie się gotować, to przykręcić, tak żeby się tylko delikatnie parzyło. Ok. 40 min.
Na koniec wyciągnąć "kiełbaski" , cebulę itp., wlac ocet, chwilkę pogotować, i zaciągnąć śmietanka. Jak chcecie trochę gęściejszy barszcz to do śmietanki można dodać łyżkę mąki.
Po dodaniu śmietany ciągle mieszać i nie dopuścić do zagotowania, bo się zwarzy śmietana, tak ze 2 min. Żeby mąka nie była wyczuwalna.
Tak to ma się pyrlić 😉
Podawać z "kiełbaskami" pokrojonymi i ugotawanymi ziemniakami.
Smacznego ☺️
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz