wtorek, 14 listopada 2023

Pierniki


Składniki:

2 szklanki cukru (może być 1szklanka, też będą dobre i trwałe)

1 kg mąki

1 szklanka miodu (nie polecam zamieniać na sztuczny miód, bo smak się zmieni)

1 szklanka mleka ( w razie potrzeby, można odrobinę dodać)

4-5 jajek (4 duże lub 5 małych)

2 torebki przyprawy do piernika

1 torebka proszku do pieczenia (16g)

kakao do zabarwienia (ok 1-2 łyżek)


Mąkę wymieszać z proszkiem, kakaem, przyprawami korzennymi. 

Żółtka utrzeć z cukrem i miodem. Białka ubić. 

Do misy z żółtkami dodajemy na przemian: mąkę, mleko, białko, wymieszać dobrze. 

Ciasto będzie dość gęste, w razie konieczności można dodać odrobinę więcej mleka, 

gdyby był problem z połączeniem składników. 

Ciasto odstawiamy na kilka godzin (można zostawić przykryte 

ściereczką w misce na kilka tygodni). 

Ciasto rozwałkować na około 3-5 mm, wyszło ok 150 szt różnych kształtów. 

Piec w temp. 180° C przez około 10 min.

Wystudzone pierniki można przechowywać, bez ozdób lub udekorowane, 

ale w szczelnym opakowaniu, i z dala od domowników, 

bo na święta dużo ich nie zostanie.




Przepis dostałam od mojego kolegi Rafała. 
Robię je każdego roku, nie wyobrażam bez nich świąt.
***Co raz bliżej święta, coraz bliżej święta***


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz