Ciasto Pomarańczowe
Składniki:
- 3 duże pomarańcze
- zmielone migdały 250 g ( albo mąka )
- cukier 200g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- jajka 6 szt
Wykonanie:
Ugotować całe pomarańcze łącznie ze skórką. Wyjąć z wody przestudzić.
Całe, bez obierania zmiksować.
Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Przełożyć do tortownicy, piec 60 min w temp. 190 st. C.
Można polać lukrem i ułożyć pokrojoną pomarańczę.
Do ciasta można dodać odrobinę świeżego utartego imbiru i goździków (ale niekoniecznie).
Ciasto jest lekko goryczkowate, przez zmiksowaną skórkę.
Jakoś nie wpadłam na to, żeby zrobić zdjęcie ciasta.
Nie omieszkam następnym razem je tu zamieścić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz