Ciasto z dyni
Składniki:
- 2 szklanki startej dyni na grubych oczkach
- 2,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- pół szklanki roztopionego, ostudzonego masła lub oleju
- 2/3 szklanki cukru
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu (można pominąć)
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych lub migdałów (obojętne)
- 3 łyżki rodzynek
- ew. cukier-puder do posypania ciasta
- 2 szklanki startej dyni na grubych oczkach
- 2,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- pół szklanki roztopionego, ostudzonego masła lub oleju
- 2/3 szklanki cukru
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu (można pominąć)
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych lub migdałów (obojętne)
- 3 łyżki rodzynek
- ew. cukier-puder do posypania ciasta
Piekarnik ustawić na 170 st.
Ciasto na długą keksówkę ok.12x40 cm lub prostokątną blaszkę ok. 23x30 cm
Ciasto na długą keksówkę ok.12x40 cm lub prostokątną blaszkę ok. 23x30 cm
Najlepiej, by wszystkie składniki miały pokojową temperaturę.
Wykonanie:
W pierwszej misce ubić jajka z cukrem na pienistą masę.
Pod koniec ubijania, cienką strużką wlać roztopione masło lub olej, dodać startą dynię. Jeśli dynia ma dużo soku, lepiej ją odcisnąć dłonią.
W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, bakalie.
Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką, niezbyt porządnie ( to ważne, porządnie wymieszane lubi zakalec).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ciasto ok. 45-55 min.
Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z formy i posypać cukrem-pudrem.
Myślę, że ten przepis można wykorzystać również do pieczenia ciasta z cukinii czy marchewki albo buraka :)
W pierwszej misce ubić jajka z cukrem na pienistą masę.
Pod koniec ubijania, cienką strużką wlać roztopione masło lub olej, dodać startą dynię. Jeśli dynia ma dużo soku, lepiej ją odcisnąć dłonią.
W osobnej misce zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, bakalie.
Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką, niezbyt porządnie ( to ważne, porządnie wymieszane lubi zakalec).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ciasto ok. 45-55 min.
Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z formy i posypać cukrem-pudrem.
Myślę, że ten przepis można wykorzystać również do pieczenia ciasta z cukinii czy marchewki albo buraka :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz