środa, 18 października 2017

Ciasto z dyni

Ciasto z dyni




Składniki:
 
- 2 szklanki startej dyni na grubych oczkach
- 2,5 szklanki mąki
- 4 jajka
- pół szklanki roztopionego, ostudzonego masła lub oleju
- 2/3 szklanki cukru
- półtorej łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka cynamonu (można pominąć)
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub laskowych lub migdałów (obojętne)
- 3 łyżki rodzynek
- ew. cukier-puder do posypania ciasta
Piekarnik ustawić na 170 st.
Ciasto na długą keksówkę ok.12x40 cm lub prostokątną blaszkę ok. 23x30 cm
Najlepiej, by wszystkie składniki miały pokojową temperaturę. 
Wykonanie:
W pierwszej misce ubić jajka z cukrem na pienistą masę.
Pod koniec ubijania, cienką strużką wlać roztopione masło lub olej, dodać startą dynię. Jeśli dynia ma dużo soku, lepiej ją  odcisnąć dłonią.
W osobnej misce zmieszać mąkę,  proszek do pieczenia, cynamon, bakalie.
Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać łyżką, niezbyt porządnie ( to ważne, porządnie wymieszane lubi zakalec).
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec ciasto ok. 45-55 min.
Ostudzić w lekko uchylonym piekarniku, wyjąć z formy i posypać cukrem-pudrem. 

Myślę, że ten przepis można wykorzystać również do pieczenia ciasta z cukinii czy marchewki albo buraka :)

Smacznego!
   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz