niedziela, 7 lutego 2016

Pasztet z cukinii

Pasztet z cukinii

Składniki:

3-4 szklanki utartej cukinii (odcisnąć sok)
2-3 sztuki średniej marchewki utrzeć
ok. 1 i 3/4 szklanki bułki tartej (lub mąki np. gryczanej)
3 jajka
200 g sera żółtego utartego
2 ząbki czosnku- zmiażdżone( nie za dużo bo zdominuje smak)
2 średnie cebule (drobno posiekana)
1 łyżka oleju
1 łyżka majeranku
1 łyżka natki pietruszki
sól, pieprz

Wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do jednej miski, ale na koniec dajemy bułkę tartą lub mąkę gryczaną, żeby nie było zbyt gęste, ani za rzadkie. Doprawiamy przyprawami i mieszamy dokładnie.
Keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masę przełożyć do keksówki i piec w temp. 200 st. C przez 60-70 minut. Wystudzić w foremce.

Dlaczego mąka gryczana? Bo konsystencją przypomina bułkę tartą, A tu chodzi o to, żeby miało co wchłonąć płyny i związać pasztet.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz